Vår Historia

Tradition och framtid

MÖLNDALSREVYN spelade sin första revy redan 1974, och har sedan, med några få undantag, haft en uppsättning varje år. 

Från början spelade Mölndalsrevyn på Möllan (Folkets Hus) i Mölndal i nästan 20 år, för att sedan under några år spela på ”Gamla Teaterhuset” i Kvarnbyn. Efter många år på Teaterhuset flyttar Mölndalsrevyn 2015 tillbaka till ursprunget och Möllan, mitt i Mölndal. Mölndalsrevyn har alltid eftersträvat hög klass och har genom åren etablerat sig som en en av de absolut mest framstående revyerna i Västsverige.

Alla texter skrivs av vår egna skrivargrupp och vi har alltid omgett oss med oerhört skickliga musiker. Mölndalsrevyn har dessutom alltid haft förmånen att få arbeta med namnkunniga och skickliga regissörer, till exempel: Herman Ahlsell, Agneta Danielsson, Janne Sandberg, Guje Palm-Ahlsell och Erik Ståhlberg.

Revyn som vågar

Mölndalsrevyn räds inte de svåra frågorna och har uppmärksammats för sitt civilkurage och ovilja att acceptera orättvisor:

”Modet att ha med ett sådant här nummer i en revy visar på kurage och vilja att gå utanför allfartsvägarna. Priset blir också en tydlig vink till revy-Sverige: Var inte rädda för allvaret. Hatten av!” 
 – Ur motiveringen för priset ”Hatten” 2012

”Mölndalsrevyn visar civilkurage genom att inte ge vika för främlingsfientliga strömningar i samhället, utan i stället hålla en rakryggad humanistisk linje. Det har revyn alltid gjort, och det ska den hedras för.”
 – Ur Mölndals-Posten 2013-01-09

Utmärkelser

2008 vann Mölndalsrevyn ett guld i Revy-SM, i kategorin ”Bästa monolog”. Den segrande monologen hette Hallå Trafikant och framfördes av Christer Thunberg. Han spelar en torr, talfelssluddrande och illa klädd representant från Vägverket, som föreläser om nya vägmärken. Texten är skriven av Erik Jensen. Revy-SM anordnas av Lokalrevyer i Sverige (LIS). 

2012 deltog Mölndalsrevyn i Revy-SM i kategorierna ”Bästa sketch” med SOS Alarm från revyn Hem till Kvarnbyn och ”Bästa monolog” med Fru Larssons dilemma från samma revy.

I samband med Revy-SM 2012 förärades Mölndalsrevyns textförfattare Göran Ljungkvist priset ”Hatten” för revynummer i Karl Gerhards anda, för sitt nummer 22:a juli som också det var med i revyn Hem till Kvarnbyn.

2014 deltog Mölndalsrevyn i Revy-SM i kategorin ”Sång & Musik” med låten Sluta Skjut från revyn 40 år på tronen. Texten till Sluta Skjut är skriven av Lenny Alvefelt till låten Det är inte snön som faller av Anders F Rönnblom.

2015 var Mölndalsrevyn uttagna att tävla i Revy SM i kategorin ”Sång & Musik” med låten Överklass från revyn Möllan Rouge. Texten är skriven av Göran Ljungkvist till låten Blå Stetsonhatt, musiken skriven av Harold Spina.

2018 deltog Mölndalsrevyn åter igen i Revy-SM, denna gång med hela tre nummer. Bäst gick det i kategorin ”Monolog” där Nils och freudianska felsägningar, skriven av Andreas Nygård och framförd av nykomlingen Anton Nordin, gick och vann! Nu har feminismen gått för långt (text: David Johansson Axberg) tog sig till final i kategorin ”Sketch”, och i kategorin ”Sång & Musik” tog sig Alla meteorologer heter Per (text: Karin Svenner, koreografi: David Johansson) till semifinal. Numret uppmärksammades i samband med Revy-SM i ett inslag i SVT Väst där meteorlog Per Stenborg kan höras nynna på den (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/hor-meteorolog-per-sjunga-revylaten)

 

”Sällan har pennorna varit så vassa”

Det här är en revy som på ett strålande och underhållande vis är öppen för allt – och skojar om det så att jag fortfarande skrattar.

-Möxit, 2017

Kai Martin

Revybloggare, Göteborg

”Nya revynamn tog publiken med storm”

Många nykomlingar intog scenen när Mölndalsrevyn gjorde en sprakande sammanfattning av året som gått.

-Möxit, 2017

Fredrik Hofflander

Mölndalsposten

”Bra sånginsatser dominerar Möxit”

Ensemblen är skicklig på scen och ger oss sitt bästa. Anrika M-revyn håller sin plats som en av de bästa i amatörklassen!

– Möxit, 2017

Kjellåke Dahlin

Borås Tidning